UPSC Announces CDSE Result - ( SSB interview you can avail two sessions with one ... Online Sainik-RMS class VI Entrance Exam preparation Free work sheets - please see sample papers Here are the reasons as to why you have to educate your child in sainik School?
  • RIMC GK Model paper with answers

    RIMC GK Model paper with answers

    •   19 November 2019

    RASHTRIYA INDIAN MILITARY COLLEGE- DEHRADUN–
    ENTRANCE EXAMINATION JUNE 2012, SUBJECT: G.K
    RIMC June 2012 --- | 1
    Section “A” (Fill in the blanks)
    1. _______________ developed the small pox vaccine.
    2. _______________is the author of the book “My Experiments with Truth”
    3. _______________The 2014. Football world Cup is scheduled to be held in _______.
    4. The headquarters of the world Trade Organisation is in _____
    5. In terms of area _________is the smallest state in India.
    6. ______________canal connect the Mediterranean Sea and the Red Sea.
    7. _____________is the longest bone in the Human body.
    8. ____________State of US A was once part of Russia.
    9. Vertebrates that live underwater and on land are called_______________
    10. ________city of India was the summer capital of India during British Rule.
    11. ___________Was the first Roman Magsaysay Award winner from India.
    12. _________Discovered Insulin.
    13. The Headquarters of the National Security Guard is located in ___________city.
    14. __________Country won the Davis Cup for Tennis in the year 2011.
    15. _________is the national animal of Argentina.
    16. Vitamin___________helpd in clotting of Blood.
    17. The number of languages in the Eighth schedule of the Constitution is___________
    18. Malaria is the disease that affects the ___________
    19. For a time difference of one hour the longitude difference is equal to___________degrees.
    20. As per 2011 census, the Indians consist of ____________% of the world population.
    SECTION „B‟ [Tick the correct answer]
    21.Galileo was an Italian astronomer who:-
    A) Developed the telescope B) Discovered the 4 satellites of Jupiter
    C) Discovered that the movement of the pendulum produced a regular time measurement D) all the above
    RASHTRIYA INDIAN MILITARY COLLEGE- DEHRADUN–
    ENTRANCE EXAMINATION JUNE 2012, SUBJECT: G.K
    RIMC June 2012 --- | 2
    22. Who among the following was the first lady prime minister of the world ?
    A) Golda meir B)Indira Gandhi C) Mary Eugenia Charles D) Baden powell
    23.Who among the following founded boy scout and guide ?
    A)Charles Andrews B) Robert Montogomery C) Richard Temple D) Baden Powell
    24.Who was the longest serving chief minister of Inida ?
    A) Bhajanlal B) ChimanBai C)Jyoti Basu D) Hiteshwar saikia
    25.Who among the following received the bharat ratna award before becoming president of india ?
    A) R Venkataeraman B) Dr Rajendra Prasad
    C)DR. Zakir Husain D). V V Giri
    26.Which one of the following is an element ?
    A) Coral B) Diamond C)Ruby D) Emerald
    27.Which state is not one of the majpr producer of banana ?
    A) Gujarat B) Tamilnadu C) Bihar D)Kerala
    28.which of the following types of glasses is used in bullet proof screen ?
    A) soda glass B) Pyres glass C)Jena glass D) Reinforced glass
    29.Which of the following vitamin is abundant in citrus fruit ?
    A) Vitamin „A‟ B) Vitamin „B‟ C)Vitamin „C‟ D) Vitamin „D‟
    30.Which of the following is not a condition for becoming a citizen of India ?
    A) Birth B) Descenant C) Naturalization D) Acquiring property
    31.Which one of the following raditions carries maximum energy ?
    A) Ultraviolet rays B) Gama rays C) X-Rays D) Infra-red rays
    32.which type of acid do we get from tomatoes ?
    A)Formic acid B)Citric Acid C) Lactic acid D) oxalic acid
    33.What is the main component of biogas and natural gas ?
    A) Ethane B) methane C) propane D) Butane
    RASHTRIYA INDIAN MILITARY COLLEGE- DEHRADUN–
    ENTRANCE EXAMINATION JUNE 2012, SUBJECT: G.K
    RIMC June 2012 --- | 3
    34. Who authored the Sanskrit epic Ramayana ?
    A) Ved vyas B) Valmiki C) Surdas D)Tulsidas
    35.Who is the first Indian woman to win an Olympic medal ?
    A)PT Usha B) Shiny Abraham C)Karnam malieshwari D)Kunjurani Devi
    36. Who won the Men‟s doubles title in Australia open tennis championship 2012 ?
    A) Bethan Mattek and Horia Tecau
    B) Leander paes and Radek stepanek
    C) Leander paes and Nadal
    D) Nadal and djokovic
    37.The Kimono is a dress worn in which country ?
    A)Japan B) China C) Nepal D)Korea
    38.The study of coins is called ?
    A) Archaelogy B)Hostoriography C)Numismatics D)Epigraphuy
    39.Which one of the following is the oldest and deepest fresh water lake in the world ?
    A)Lake Titicaca B)Lake Baikal C)Lake chilika D) Lake superior
    40. .Dry ice is ?
    A) ice dust B) Liquid nitrogen C)Liquefied Hydrogen D)Solid carbon dioxide
    41.At sunrise or sunset, the sun appears red. This is because ?
    A) The sun is colder at sunrise or sunset
    B)Scattering due to dust particles and air molecule causes this phenomenon
    C)Refraction causes this phenomenon
    D) Diffraction sends red rays to the earth at these times
    42.If there was no atmospherethen the length of the day on earth will be ?
    A)Increased B) Decreased
    C)Remain the same D)Depend on the weather
    RASHTRIYA INDIAN MILITARY COLLEGE- DEHRADUN–
    ENTRANCE EXAMINATION JUNE 2012, SUBJECT: G.K
    RIMC June 2012 --- | 4
    43.Instruments can be protected from outside magnetic effect by surrounding them with ?
    A) Glass shield B) Iron shield C)Rubber shield D)Brass shield
    44.which among the following is the best insulator?
    A)Wood B) Glass C)Dry air D)Cloth
    45.Alternating currents is converted to direct current by?
    A)Rectifier B) Dynamo C) Transformer D) Motor
    46.Fish can survive inside a frozen lake does not freeze ?
    A) Fish are warm blooded of the lake does not freeze
    B)Fish Hibernate in ice
    C)Water near the bottom of the lake does not freeze
    D)Ice is a good conductor of heat
    47.What type of mirror can be used to obtain the real image of an object ?
    A) Plane mirror B) Concave Mirror C) Convex Mirror D) no mirror can produce a real image
    48. Which of the following is neither an element nor a compound ?
    A) Gluoose B) Carbon C) Silver D) Air
    49.stainless steel contains ?
    A) Chromium B) aluminum C) Tin D) Zinc
    50.which one of the following metal does not react with water or steam ?
    A) Iron B) Magnesium C) Copper D) Potassium
    51.Which is the heaviest among the following ?
    A) Lead B) Gold C)silver D)iron
    52.Platinum metal can be dissolved in
    A) Hot concentrated HCL B) Hot Concentrated HNO3
    C)Mixture of HCL and HNO3/HCL & HNO3 D) Hot concentrated H2SO4
    53.White phosphorous boiled with strong solution of caustic salts produces ?
    A)Red Phosphorus B) sodium Phosphide C) Phosphine D) Sodium Phosphate
    RASHTRIYA INDIAN MILITARY COLLEGE- DEHRADUN–
    ENTRANCE EXAMINATION JUNE 2012, SUBJECT: G.K
    RIMC June 2012 --- | 5
    54.Which of the following is a good conductor of heat and electricity?
    A)Graphite B)Anthracide C) diamond D) Charcol
    55.Hydrophobia is caused by
    A) Acute virus B) Bacteria C) Rabies virus D)Varova virus
    56.Which type of soil is the best for wheat crop ?
    A) Loam B) Sandy Loam C) Sandy D) Clay
    57.Who was the founder of saka era /
    A) kanishka D) Chandra gupta Maurya
    C)Samudra Gupta D) Chandra Gupta Vikramaditya
    58.who was the last king of France at the time of French revolution ?
    A) Louix XVI B)Louis XV C) Lous XIV D) Louis XVII
    59.Which of the following is the highest gallantry award of India ?
    A)Paramvir Chakra B) Ashok Chakra C) Mahavir Chakra D) Shaurya Chakra
    60.Alexander defeated porous in 326 B.C at the battle of ?
    A) Thaneswar B) Tarain C) The Peshawar D) Hydaspes
    61.An Indian river that does not form any delta is ?
    A) The Krishna B)the Sindh C) The Narmada D) The Cauvery
    62.Seasons occur because the
    A) Earth rotates B) Earth is round
    C) Earth‟s revolution around the sun
    D) Combined effect of (B) & (C)
    63.India is the chief exporterof
    A) Coffee B) Mica C) silk D) Jute
    64.Pampas are the temperate grasslands of
    A) south America B)North America C) Africa D) Eurasia
    RASHTRIYA INDIAN MILITARY COLLEGE- DEHRADUN–
    ENTRANCE EXAMINATION JUNE 2012, SUBJECT: G.K
    RIMC June 2012 --- | 6
    65.Which of the following is the receipent of Dada singh phalke award for 2011 ?
    A) Lata mangeshkar B) Soumitra chatterjee
    C) Dr. Raj kumar D) Nitin Bose
    66.Which country is known as the „ cockpit of Europe „?
    A) spain B) Belgium C) Austria D) Switzer land
    67. Which colour os light is dispersed most by a prism ?
    A)Yellow B) Red C) Blue D) Green
    68.WhIch of the following is urea fertilizer ?
    A) Ammonium chlofired B) Ammonium Carbonate
    C) Ammonium Phosphate C) Ammonium sulphate
    69 Which of the following serves as raw material in the paper industry ?
    A) Weeds B) Lichen C) Elephanta grass D) Alpine grass
    70. Which of the following is the least reactive metal ?
    A)Gold B) Aluminum C) Copper D) silver
    71. Which of the following is found in the human bones ?
    A)Calcium phosphate B) Sodium Phosphate
    C) Potassium Phosphate D) Potassium carbonate
    72. Which of the following causes ringworm ?
    A) Bacteria B)Virus C) Amoeba D) Fungus
    73.Which of the following is commonly found in soft drinks ?
    A) Acetic acid B) hydrochloric acid D) Folic acid D) Carbonic acid
    74.which bird is a nest parasite ?
    A) Myna B) Parakeet C)Cuckoo D) Egret
    75. Which of the following is a protein fibre ?
    A) Nylon B)Polyster C) silk D) Cotton
    RASHTRIYA INDIAN MILITARY COLLEGE- DEHRADUN–
    ENTRANCE EXAMINATION JUNE 2012, SUBJECT: G.K
    RIMC June 2012 --- | 7
    ANSWERS 1. Edward Jenner in 1796. 2. Mahatma Gandhi 3. 20th & Brazil 4. Geneva, Switzerland 5. Goa 6. Suez Canal 7. Femur 8. Alaska 9. Amphibians 10. Shimla 11. Acharya Vinoba Bhave 12. Sir Frederick G Banting, Charles H Best and JJR Macleod 13. New Delhi. 14. Spain 15. Rufous Hornero. 16. Vitamin K 17. 22 18. red blood cells 19. 37.8%
    20. D
    21. B
    22. D
    23. D
    24. C
    25. B
    26. B
    27. D
    28. D
    29. C
    30. D
    31. B
    32. B
    33. B
    34. B
    35. C
    36. B
    37. A
    38. C
    39. B
    40. D
    41. B
    42. B
    43. D
    44. A
    RASHTRIYA INDIAN MILITARY COLLEGE- DEHRADUN–
    ENTRANCE EXAMINATION JUNE 2012, SUBJECT: G.K
    RIMC June 2012 --- | 8
    45. A
    46. C
    47. B
    48. D
    49. A
    50. C
    51. A
    52. C
    53. C
    54. D
    55. C
    56. A
    57. A
    58. A
    59. A
    60. D
    61. C
    62. A
    63. A
    64. A
    65. B
    66. B
    67. B
    68. D
    69. A
    70. A
    71. A
    72. D
    73. D
    74. C
    75. c
    RASHTRIYA INDIAN MILITARY COLLEGE- DEHRADUN–
    ENTRANCE EXAMINATION JUNE 2012, SUBJECT: G.K
    RIMC June 2012 --- | 9

    Releated Videos

    RIMC GK Model paper with answers

Latest News

  • Malleable Study Time
    Rashtriya military school entrance exam preparation kit 2017 for class 6.

    Applicable for All Rashtriya Military school

    Total Kit Contents - 5 Books


     Model Paper.

     Maths Workbook.

     English Workbook.

     Intelligence Test.

     GK Book.


    Rs. 2600/=