Indian Navy Short Service Commission Officer as Pilot/Observer/Air Traffic Contr ... RIMC Written Results Rashtriya Military School (RMS) Common Entrance Test For Academic Year 2018-2019 Indian Navy Recruitment 2017 - Apply Online for SSC & PC Officer Posts
  • RIMC General Knowledge Geography

    1. Which of the following rocks is different from the remaining three
    on the basis of its mode of origin?
    (A) Limestone
    (B) Sandstone
    (C) Shale
    (D) Marble
    Ans : (D)
    2. Which of the following land forms is not associated with river erosion?
    (A) Waterfall
    (B) V-shaped valley
    (C) Moraines
    (D) Ox-bow lake
    Ans : (C)
    3. Which of the following latitudes is the longest?
    (A) 23 deg N
    (B) 66 deg N
    (C) 0 deg
    (D) 80 deg N
    Ans : (C)
    4. Two places on the same meridian must have the same�
    (A) Length of summer
    (B) Length of winter
    (C) Latitude
    (D) Solar time
    Ans : (D)
    5. When it is 6.00 AM on 0� meridian, at the same time what time would
    be there in India?
    (A) 6.30 AM
    (B) 9.30 AM
    (C) 11.30 AM
    (D) 5.30 AM
    Ans : (C)
    6. Which of the following processes helps in the formation of rift valley?
    (A) Seismism
    (B) Faulting
    (C) Folding
    (D) Volcanism
    Ans : (B)
    7. Which of the following names is given to the planetary winds
    blowing between the tropics?
    (A) Monsoon
    (B) Polar winds
    (C) Westerlies
    (D) Trade winds
    Ans : (D)
    8. Which of the following cities is not located on Varanasi-Chennai rail-route?
    (A) Hyderabad
    (B) Nagpur
    (C) Jabalpur
    (D) Allahabad
    Ans : (D)
    9. Where is Dead Sea situated in the following continents?
    (A) Europe
    (B) Australia
    (C) Asia
    (D) Africa
    Ans : (C)
    10. Which of the following industries is most developed in the Great
    Lakes region of North America?
    (A) Cement and Paper
    (B) Steel and Engineering
    (C) Film industry
    (D) Textile and Chemicals
    Ans : (B)
    11. Which of the following group of countries is most famous for
    exporting wool and meat?
    (A) Australia, Sri Lanka, Indonesia
    (B) Argentina, France, Chile
    (C) Australia, Argentina, New Zealand
    (D) New Zealand, Argentina, Italy
    Ans : (C)
    12. Which of the following soils is most suitable for the cultivation
    of cotton in India?
    (A) Red soil
    (B) Laterite soil
    (C) Alluvial soil
    (D) Regur soil
    Ans : (D)
    13. Which of the following state groups is the largest producer of
    iron-ore in India?
    (A) Orissa, Madhya Pradesh, Bihar
    (B) Madhya Pradesh, Maharashtra, Punjab
    (C) Maharashtra, Orissa, Andhra Pradesh
    (D) Bihar, W. Bengal, Orissa
    Ans : (A)
    14. Which of the following landforms is different from other three on
    the basis of the mode of origin?
    (A) Fold
    (B) Anticline
    (C) Nappes
    (D) Rift Valley
    Ans : (D)
    15. Which of the following landform is not associated with glaciation?
    (A) Hanging valley
    (B) Moraines
    (C) Inselberg
    (D) Drumlin
    Ans : (C)
    16. Which of the following order is given to the planets of solar
    system on the basis of their size?
    (A) Saturn, Jupitar, Mercury, Neptune
    (B) Jupitar, Saturn, Neptune, Mercury
    (C) Jupitar, Mercury, Neptune, Saturn
    (D) Neptune, Mercury, Saturn, Jupitar
    Ans : (B)
    17. As we go higher into the atmosphere, the air becomes�
    (A) Thinner
    (B) Denser
    (C) Warmer
    (D) Visible
    Ans : (A)
    18. From which of the following longitude the Indian standard time is
    determined?
    (A) 82� 30' East
    (B) 80� West
    (C) 90� East
    (D) 81� 30' East
    Ans : (A)
    19. Which of the following oceans are connected by Panama Canal?
    (A) Pacific and Atlantic
    (B) Atlantic and Indian Ocean
    (C) Indian Ocean and Pacific
    (D) Atlantic and North Ocean
    Ans : (A)
    20. For which crop production is �Saopalo� famous?
    (A) Cotton
    (B) Maize
    (C) Coffee
    (D) Tea
    Ans : (C)
    21. Which of the following State group is largest producer of mineral
    oil in India?
    (A) Gujarat, U. P., Maharashtra
    (B) Maharashtra, W. Bengal, Assam
    (C) Assam, U. P., Bihar
    (D) Assam, Gujarat, Maharashtra
    Ans : (D)
    22. Which of the following water-ways does not pass through the Panama Canal?
    (A) London-Honolulu.
    (B) New York-San francisco
    (C) New York-Buenos Aires
    (D) New York-Sydney
    Ans : (C)
    23. Which of the following latitudes is a great circle?
    (A) Equator
    (B) 66�N
    (C) 20�S
    (D) 23�S
    Ans : (A)
    24. Which of the following city is not located on Delhi-Kolkata rail route?
    (A) Kanpur
    (B) Allahabad
    (C) Gaya
    (D) Varanasi
    Ans : (D)
    25. Which of the following industries is famous in the Ruhr industrial
    region of Europe?
    (A) Textile and Chemicals
    (B) Steel and Engineering
    (C) Cement and Paper
    (D) Ship building

Latest News

  • Malleable Study Time
    Rashtriya military school entrance exam preparation kit 2017 for class 6.

    Applicable for All Rashtriya Military school

    Total Kit Contents - 5 Books


     Model Paper.

     Maths Workbook.

     English Workbook.

     Intelligence Test.

     GK Book.


    Rs. 2600/=